International Science and Technology Journal

Home < Articles < Article Details

The Effect of Using Stickers on the Fried Fish Crackers Package Towards the Physicochemical and Sensory Properties during Storage

الملخص
المقرمشات السمكية من الوجبات الخفيفة الماليزية التقليدية، وتُعرف باسم كيروبوك (Keropok). تتميز بفترة صلاحية قصيرة، وتفسد بسهولة بسبب الأكسدة. أجريت هذه الدراسة لتقييم تأثير تغطية مادة التغليف باستخدام ملصق ورقي على الخصائص الفيزيائية والكيميائية والحسية للمقرمشات السمكية أثناء التخزين. أجريت دراسة تخزين للكيروبوك المقلي في زيت عميق لمدة ثلاثة أشهر في درجة حرارة الغرفة (27 درجة مئوية) باستخدام مادة تغليف من البولي بروبيلين (PP) مغطاة بالملصق ورقي بنسبة 0٪ (كعينة مراقبة) و40٪ و80٪. تم تحليل معدل نفاذية الأكسجين (OTR) ومحتوى الرطوبة وقيمة البيروكسيد (PV) وحمض الثيوباربيتيوريك (TBA) والخصائص الحسية لمقرمشات السمكية بعد 0 و1 و2 و3 أشهر. زادت جميع المقاييس بشكل ملحوظ مع زيادة فترة التخزين (P <0.05) في جميع العينات المغطاة بنسب مختلفة من الملصقات الورقية. سجلت الأكياس البلاستيكية المصنوعة من البولي بروبيلين المغطاة بملصق ورقي بنسبة 0٪ (كمراقبة) أعلى معدلات نفاذية الأكسجين (OTR) ومع ذلك، فإن تغطية أكياس البلاستيك المصنوعة من مادة البولي بروبيلين بنسبة 80% ملصق الورقي قللت من معدل نفاذية الأكسجين (OTR) بأكثر من 60%. بعد ثلاثة أشهر من التخزين، كانت قيم PV وTBA أقل بشكل ملحوظ (P<0.05) للعينات المعبأة في البولي بروبيلين ( PP) و المغطاة بنسبة 80% ملصق الورقي مقارنةً بالعينات المعبأة في PP والمغطاة بنسبة 0% و40% من الملصق الورقي. انخفضت درجات الخصائص الحسية أثناء فترة التخزين. كانت درجات القرمشة والقبول العام والنكهة غير المرغوبة أعلى بشكل ملحوظ (P<0.05) للعينات المعبأة بنسبة 80% من الملصق الورقي مقارنةً بالعينات المعبأة في PP بنسبة 0% ملصق الورقي بعد شهر وشهرين من التخزين. خلصت الدراسة إلى أن أفضل نسبة لتغطية مادة التغليف PP بالملصق الورقي هي 80%. بالتالي، كان استخدام الملصق الورقي بنسبة 80% قادراً على تقليل معدل نفاذية الأكسجين (OTR) وأظهر تأخيراً في التزنخ من خلال انخفاض قيم PV و TBA...................... الكلمات المفتاحية:................ مقرمشات السمكية، ملصق ورقي، البولي بروبيلين(PP)، التقييم الحسي، الخصائص الفيزيائية والكيميائية.
Abstract
Fish crackers are a traditional Malaysian snack food and are known as Keropok. It has a short shelf life and is easily rancid due to oxidation. This study was conducted to determine the effect of covering package material using paper-sticker on the physicochemical and sensory properties of fish crackers during storage. A storage study of deep-fat-fried keropok was carried out for three months at ambient temperature (27ºC) using Polypropylene (PP) packaging material covered with 0% paper-sticker (as control), 40% paper-sticker, and 80% paper-sticker. Oxygen transmission rate (OTR), moisture content, peroxide value (PV), thiobarbituric acid (TBA), and sensory attributes of the fish crackers were analyzed after 0, 1, 2, and 3 months. All parameters increased significantly with time (P<0.05) in all the samples under different percentages of paper-sticker covering the packing material. Polypropylene plastic bags covered with 0% paper sticker (as a control) recorded the highest oxygen transmission rates (OTR). However, covering of PP plastic bag with 80%paper-sticker reduced more than 60% oxygen transmission rate (OTR). After three months of storage time, the PV and TBA values were significantly lower (P<0.05) for samples packaged with PP covered with 80%paper-sticker compared to samples packaged with polypropylene (PP) covered with 0% and 40% paper-sticker. Sensory attribute scores had decreased during storage time. The scores of crispiness, overall acceptability and off- flavour were significantly higher (P<0.05) for samples packaged with 80% paper-sticker compared to PP film with 0% paper-sticker after one and two months of storage time. The best percentages of the paper-sticker covering packaging material is PP with 80% paper-sticker. Therefore, using paper-sticker with 80% was able to reduce OTR and showed a delay rancidity by decrease of PV and TBA values..................... Keywords: ................fish crackers, paper sticker, Polypropylene (PP), sensory evaluation, physicochemical properties