International Science and Technology Journal

Home < Articles < Article Details

تحليل أثر اضافة سماد اليوريا على إنتاج محصولي القمح والشعير في ليبيا خلال الفترة 1995-2015

الملخص
استهدفت الدراسة تأثير إضافة سماد اليوريا على إنتاج محصولي القمح والشعير خلال الفترة 1995-2015، كذلك تطور الإنتاج والإنتاجية والمساحة لمحصولي القمح والشعير والكميات المضافة من سماد اليوريا خلال فترة الدراسة. وقد تبين من النتائج إن إنتاج القمح أخذ اتجاهاً متزايداً بينما إنتاج الشعير أخذ اتجاها متناقصاً، في حين أن الإضافات من سماد اليوريا أخذت اتجاهاً متزايداً للمحصولين (القمح والشعير)، وعند تقدير معادلة OLS لدراسة تأثير الإضافات من سماد اليوريا على المحصولين تبين أن هناك علاقة طردية بين إضافات سماد اليوريا مع إنتاج القمح في حين أظهرت النتائج علاقة عكسية بين إضافات سماد اليوريا مع إنتاج الشعير، ربما يرجع سبب ذلك لطريقة الري المتبعة الذي يعتمد أغلبيته على الري البعلي المعتمد على مياه الأمطار. وأوصت الدراسة بمعرفة الكميات اللازمة من سماد اليوريا لمحصولي القمح والشعير وأخذ بعين الاعتبار نوعية التربة والصنف المزروع، وإتباع نظام الري التكميلي في المناطق التي تعتمد على الزراعة البعلية، توعية المزارع بالأوقات المناسبة لإضافة السماد................ الكلمات المفتاحية: ...........الإنتاج الزراعي، سماد اليوريا، المحاصيل، البيئة.
Abstract
This study aimed to analyze the effect of boron fertilization on the yield of wheat and barley crops during the period from 1995 to 2015. The study also examined the trends in cultivated area, total production, and productivity for both wheat and barley crops, along with the quantities of boron added during the study period. The results showed that wheat production followed an increasing trend, while barley production showed a decreasing trend. In contrast, the quantities of boron added followed an increasing trend for both crops (wheat and barley),By applying an Ordinary Least Squares (OLS) regression model to study the effect of boron additions on the two crops, a positive direct relationship was found between boron additions and wheat production. Conversely, the results revealed a negative inverse relationship between boron additions and barley production. This discrepancy can likely be attributed to the different nutritional requirements and soil interactions specific to each crop within the prevailing agricultural system. In conclusion the study recommended the necessity of determining the optimal quantities of boron required for wheat and barley crops, taking into account soil type and pH level, adopting an integrated fertilization system in the areas under study, and considering farm types and the appropriate timings for boron application................... Key words:................ agricultural production, urea fertilizer, crops, environment.